Slechte tijden overleven

Na de decemberroes van hard werken en veel geld verdienen knal je letterlijk het nieuwe jaar in, met niks. Iedereen is klaar met geld uitgeven, ze hebben even genoeg foto’s en video’s laten maken en ze eten wat eenvoudiger dan de maand er voor.

Leuk hoor, zo’n zak met geld die je in december hebt binnengehaald, maar nu moet je alsnog even op een houtje bijten omdat niemand meer wat van je af neemt.

Om deze periode van stilte door te komen heb ik 10 tips voor je opgeschreven die ik zelf ook gebruik.

Tip 1: Ga op vakantie!

Ontsnap alsjeblieft van deze waanzin en gebruik deze tijd om op vakantie te gaan. Als er dan toch niks te verdienen valt, kun je het maar beter uitgeven… (toch?) In mijn ervaring is de maand februari echt de beste maand om op vakantie te gaan. Hiermee loop je de minste opdrachten mis.

Tip 2: Verbeter je bedrijf

Omdat ik zelf niet de kans heb om dit jaar in deze periode op vakantie te gaan, heb ik er voor gekozen om mezelf opnieuw uit te vinden. Doe dit door bijvoorbeeld door je website te verbeteren of te vernieuwen. Denk hierbij aan moderniseren en je SEO instellingen te her-inzien zodat je nog steeds goed gevonden kan worden. Benader je klanten en hou ze op de hoogte van jouw nieuwe ontwikkelingen. Probeer je beste fotografie werken te verkopen aan de mensen die nog geld over hebben. (see what I did there?) Bedenk een strategieplan voor hoe je social media gaat gebruiken in 2019 en ga zo maar door…

Tip 3: Zoek een goede serie uit op Netflix

Misschien heb je wel zo hard moeten werken, dat je stiekem wel toe bent aan een beetje rust. Tip van mij: ga bingewatchen! Een paar van mijn favorieten: La Casa de Papel, Black Sails, Unbreakable Kimmy Schmidt (super leuk om te kijken samen met je vriend of vriendin), Final Space, en natuurlijk Stranger Things.

Tip 4: Koop extra flitsers

Als fotograaf die mensen fotografeert heb je er misschien een hekel aan: darkness. Het wordt misschien nu per dag weer langer licht, maar het is nog steeds niet lang licht genoeg. Om dit tegen te gaan kun je bijvoorbeeld nieuwe flitsers aanschaffen om je onderwerp goed in het zonnetje te zetten. Je kan natuurlijk ook al je photoshoots uitstellen naar de zomer. Dan is het veel lichter EN lekker warm!

Tip 5: Zet je model onder de zonnebank

Omdat de zon flink minder schijnt worden je modellen een stuk bleker deze periode. Vraag daarom van te voren of ze een paar sessies onder de zonnebank willen liggen zodat ze er niet uitzien alsof ze al 2 weken gestorven zijn van gebrek aan zonlicht.

Tip 6: Ga naar Disneyland (of een ander pretpark)

Verras je vriend of vriendin met een dagje pretpark. Nu is het niet zo druk in de parken en zit je sneller in de achtbaan dan als je per ongeluk tegelijk met alle basisscholen gaat. Met een beetje geluk is de temperatuur behagelijk en heb je gewoon dikke pret na al dat harde werk.

Tip 7: besteed meer aandacht aan je familie en vrienden

Misschien heb je het zelf niet gemerkt, maar je vrienden denk ik wel. Soms moet je je vrienden wel 10 keer afwijzen door werk in december. Daardoor verliezen ze langzaam hun vertrouwen in jou en is het nu de tijd om die weer terug te winnen. Ga leuke dingen doen en laat je werk even achterwege. Ook mag je wel weer eens op bezoek bij je grootouders en je neefjes en nichtjes. Gewoon puur om even je gezicht te laten zien, zodat ze weten dat je nog leeft.

Tip 8: Zoek andere manieren om geld te verdienen

Dikke paniek omdat je niet genoeg geld ga verdienen in deze rustige maanden? Bedenk nieuwe manieren om geld te verdienen binnen jouw kunnen, zonder dat dit je fotografie- en/of filmwerk belemmert. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van workshops, schrijf een boek of verkoop je beste fotografie werken (see what I did there, again?). Probeer je klanten te benaderen of ze alsjeblieft een photoshoot of videoproductie van je af willen nemen. Als dat niet genoeg is, moet je misschien toch overwegen om één dag ergens in dienst te gaan. (of zoek een rijke partner en trouw er mee)

Tip 9: Neem een cursus

Ik bedoel niet te zeggen dat je een slechte fotograaf bent, maar een cursus nemen is nooit een slecht idee. Hiermee school je jezelf bij in een categorie waar je nog meer over wil leren en houd je je kennis up to date. Natuurlijk hoef je hier niet voor te betalen. Er zijn online een hoop gratis leerbronnen te vinden op bijvoorbeeld YouTube. Een paar echte aanraders voor fotografen zijn Brandon Woelfel, Jessica Kobeissi en Miles of colour. Voor videografen beveel ik Cinecom.net aan, deze gasten houden je op de hoogte van de nieuwste filmontwikkelingen en geven je goede tips & tricks.

Tip 10: Schrijf een blog

Schrijf bijvoorbeeld een blog over jouw ervaringen met bepaalde maanden in het jaar.

Uiteindelijk komt alles neer op één ding. Ga iets doen en laat je er niet bij zitten. Of je nu zakelijk of privé dingen gaat ondernemen, dat maakt niet uit. Zolang je maar iets doet krijg je hier vanzelf creatieve ingevingen van en nieuwe energie om weer aan de slag te gaan.